Skip to Content

Kan iemand zien dat je zijn verhaal bekijkt?

Kan iemand zien dat je zijn verhaal bekijkt?

Inleiding

Ja, het is mogelijk voor iemand om te zien dat je zijn of haar verhaal op social media bekijkt. Platforms als Instagram, Facebook en Snapchat houden namelijk bij wie een verhaal heeft bekeken. Hieronder leggen we uit hoe dit precies werkt voor de verschillende platforms.

Instagram

Als je een Instagram verhaal bekijkt, wordt dit geregistreerd onder de kop ‘Verhaal bekeken door’ onder het profiel van de maker. Deze kan precies zien welke volgers het verhaal hebben bekeken. Let op dat het bekijken van een verhaal ook de laatste activiteit bijwerkt. De maker ziet dus dat je recentelijk actief bent geweest door zijn of haar verhaal te bekijken.

Er zijn een paar manieren om anoniem een Instagram verhaal te bekijken:

– Gebruik een tweede Instagram account dat de persoon niet volgt. Zo ziet hij/zij niet dat jij het verhaal hebt bekeken.

– Bekijk het verhaal wanneer je offline bent. Instagram kan dan niet registeren dat jij het verhaal hebt geopend. Zodra je weer online gaat, wordt het alsnog bij de statistieken vastgelegd.

– Gebruik een tool als Story Saver om verhalen anoniem te downloaden. Instagram heeft dan geen idee dat jij het verhaal in kwestie hebt gezien.

Facebook

Facebook heeft twee verschillende functies voor tijdelijke verhalen. Ten eerste is er Facebook Stories. Dit werkt ongeveer hetzelfde als op Instagram. Als je iemands Story bekijkt, ziet diegene dat terug onder de statistieken.

Daarnaast heeft Facebook ook de Stories functie binnen Facebook Groepen. Als je hier een verhaal bekijkt, is dit anoniem. De maker kan niet zien welke leden van de groep het verhaal hebben geopend. Alleen het totale aantal weergaven is zichtbaar.

Snapchat

Bij Snapchat ligt het iets anders. Als je iemands verhaal bekijkt, krijgt diegene daar geen melding van. De maker ziet niet dat jij specifiek het verhaal hebt geopend. Echter, in de chat wordt wel aangegeven als je het laatste verhaal hebt bekeken. Dus als de maker met jou in gesprek is, kan hij/zij hieruit opmaken dat je het verhaal hebt gezien.

Daarnaast zijn je kijkactiviteiten zichtbaar als de maker een zogenaamde shout-out naar bepaalde volgers stuurt. Dan is te zien wie deze shout-out heeft geopend. Met een tweede account blijf je ook bij Snapchat anoniem als je verhalen bekijkt.

Hoe het werkt

De platforms houden bij wie verhalen bekijkt door middel van metadata. Dit zijn extra gegevens die gekoppeld zijn aan foto’s, video’s en accounts. Hierin slaan ze informatie op zoals het apparaat waarmee gepost wordt en de locatie.

Ook het IP-adres van gebruikers wordt opgeslagen. Zo weet het platform precies welke account een verhaal heeft bekeken vanaf welke telefoon en plek. Deze informatie is alleen toegankelijk voor de maker zelf, anderen kunnen de kijkcijfers niet zien.

Technische werking

Achter de schermen werkt het tracken van verhaalweergaves als volgt:

1. De maker uploadt een foto of video als verhaal. Hierbij wordt metadata meegestuurd zoals het account, apparaat en IP-adres.

2. Als iemand het verhaal opent, registreert het platform de metadata van de kijker. Bijvoorbeeld het IP-adres en apparaat-ID.

3. De backend van het platform koppelt vervolgens het account van de maker aan dat van de kijker. Hierdoor weet het systeem wie er heeft gekeken.

4. De weergavestatistieken inclusief de accounts die het verhaal hebben bekeken, worden opgeslagen.

5. De maker kan via de app of website de statistieken openen. Hier ziet hij/zij wie het verhaal heeft bekeken.

Door deze techniek is het dus mogelijk precies bij te houden wat iedere gebruiker doet op het platform. Zo weten makers wie hun verhalen opent en bekijkt.

Redenen voor het tracken

Waarom houden Instagram, Facebook en Snapchat eigenlijk zo nauwkeurig bij wie wat bekijkt? Er zijn een paar redenen voor het tracken van verhaalweergaves:

– Het geeft makers inzicht in wie hun verhalen bekijkt. Ze kunnen zien welke berichten populair zijn en welke volgers ze bereiken.

– Het stelt de platforms in staat gebruikersdata te verzamelen. Dit is waardevolle informatie voor advertentiedoeleinden.

– Kijkcijfers zorgen voor meer betrokkenheid. Als makers zien wie er keek, stimuleert dat om vaker verhalen te posten.

– De functie verhoogt de sociale ervaring. Makers voelen zich meer verbonden met volgers als ze zien wie er meekeek.

– Verhaalstatistieken helpen bij moderatie. De platforms kunnen zo misbruik en overtredingen opsporen.

Kortom, het bijhouden van verhaalweergaves heeft vooral te maken met dataverzameling, betrokkenheid en het creëren van een sociale beleving. Voor individuele gebruikers voelt het wellicht als inbreuk op de privacy, maar voor de platforms is het essentiële metadata.

Privacy en veiligheid

Hoewel handig voor makers, roept het tracken van verhaalweergaves ook vragen op rond privacy en veiligheid. Er zijn enkele punten om op te letten:

– Andere accounts kunnen precies zien wanneer je online bent en wat je aan het bekijken bent. Dit kan gevoelig zijn bij privacygevoelige relaties.

– Makers kunnen de kijkstatistieken misbruiken om stalking of intimidatie te faciliteren. Platforms dienen dit te monitoren.

– De gegevensverzameling vormt een risico voor datalekken en hacks. Kwaadwillenden kunnen de metadata in verkeerde handen laten vallen.

– Er is weinig transparantie over wat de platforms met de verzamelde gegevens doen. Gebruiken ze het voor targeted ads?

– Minderjarigen en jongeren zijn zich vaak niet bewust van de potentiële gevaren van het delen van verhalen. Dit kan leiden tot overschrijding van grenzen.

Social media bedrijven zouden gebruikers daarom meer controle moeten geven. Bijvoorbeeld door een opt-out mogelijkheid voor het tracken van verhaalweergaves. Ook is het belangrijk dat makers en kijkers zich bewust zijn van de risico’s en hun privacy instellingen aanpassen waar nodig. Zo blijft het bekijken van verhalen leuk en veilig voor iedereen.

Conclusie

Het is dus zeker mogelijk om te zien wie jouw verhalen bekijkt op social media. Instagram, Facebook en Snapchat houden alle kijkstatistieken bij in de vorm van metadata. Dit gebeurt voornamelijk om gebruikersdata te verzamelen en de betrokkenheid te verhogen.

Voor privacybewuste gebruikers zijn er manieren om anoniem verhalen te bekijken, bijvoorbeeld met een tweede account. Let wel goed op met wie je verhalen deelt. De kijkcijfers kunnen ook voor misbruik worden ingezet. Het is belangrijk jezelf af te vragen of je wil dat een bepaald persoon kan zien dat jij zijn of haar verhaal bekijkt. Handelen de platforms verantwoord met de verzamelde metadata? Hopelijk worden er binnenkort meer privacycontroles toegevoegd voor gebruikers.